Istoria caselor de pariuri sportive

In primul rand casele de pariuri sportive sunt organizatii care analizeaza, determina si publica cote la diferite evenimente sportive, acceptand pariuri sportive de la clienti, clienti de la care colecteaza venituri provinite din pierderile acestora sau plateste castigurile.

Agentii de pariuri sportive. Bookmakerii clasici au originile in Marea Britanie, unde inca din secolul 19 s-au pariat organizat pe cursele de cai. La inceput pariurile erau ilegale, foarte multi britanici jucand totusi la pariuri sportive la bookmakeri individuali, activitate ce a intrat in ilegalitate prin legea jocului aprobat in anul 1845. Sunt cateva tari, precum Statele Unite unde in majoritatea statelor pariurile sunt interzise chiar si in zilele noastre, exceptia facand statul Nevada.

Inceput. Chiar si in Marea Britanie casele de pariuri sportive oficializate au aparut in plina legalitate doar in anul 1961, an in care in doar 6 luni s-au infintat peste 10.000 de oficii de bookmakeri. Acestia in foarte scurt timp au inregistrat castiguri uriase, statul introducand la scurt timp taxe de peste 30% pentru pariurile efectuate.

Servicii. La inceput pariorii au putut asculta la casele de pariuri sportive oficializate comentariul de la curse si de la meciuri de fotbal doar prin transmisii radio, serviciu oferit de compania Exchange Telegraph. Dupa anii 1970 cu aparitia transmisiunilor prin satelit casele de pariuri online au inceput sa ofera clientilor transmisiuni tv al celor mai importante meciuri si curse, pentru ca in zilele noastre toate agentiile sportive din Romania sa ofera acest serviciu, mai putin Pariloto. Cu timpul regurile s-au mai alinat, permitand caselor de pariuri sa fie deschise chiar si duminica, statul reducand taxele la 10%. Chiar si asa din cauza taxelor inca multi parior au ales si aleg pariurile ilegale la puburi si fabrici.

Statul. Cu aparitia Loteriei Nationale caselor de pariuri au fost interzise comercializarea biletelor razuibile, loteria preluand dreptul acestora. In acea perioada aproximativ 57% dintre pariori au jucat la loterie, 20% au cumparat bilete razuibile si 15% au pariat pe curse de cai. In ultimul deceniu monopoliul loteriei nationale a fost redusa si in Marea Britanie, taxele scazand, permitand pariurile solo, pariurile pe meciuri de fotbal si instalarea unor aparate de catig.  

Pariuri pe internet. Cu aparitia internetului au aparaut in anii 90 si primele case de pariuri sportive online, iar chiar daca acestia au crescut foarte mult in popularitate, bookmakerii clasici si in prezent inregistreaza cresteri in privinta castigurilor. Cele mai importante bookmakeri continua sa deschida agentii de pariuri clasice si totodata incearca sa ofere si cele mai bune servicii de pariuri online. De exemplu in Marea Britanie William Hill sau Ladbrokes are deschise peste 2000 de agentii, oferind totodata servicii de exceptie si clientilor pasionati de pariuri online.

Pariuri in Romania. In Romania piata de pariuri sportive este detinuta de operatori, organizatori de pariuri private in peste 70%, loteria nationala detinand cele aproape 30% ramase prin introducerea serviciului de pariuri Pariloto. Dintre casele de pariuri private cele mai importante sunt operatori international precum Astra Sport Bets, Stanleybet, Wettpunkt sau SuperBet. Casele de pariuri private au aparut in tara noastra cu aproximativ 12 ani in urma, cea mai importanta agentie din tara fiind cu cativa ani in urma Astra Sport Bets, o agentie cu capital din Ungaria si Luxemburg.

Pariurile online reprezinta o alta parte al pietei de pariuri autohtone, chiar daca doar in ultimii doi trei ani a inceput sa fie o parte tot mai importanta. Cu cativa ani in urma inca legislatia Romaniei nu a fost clara in privinta pariurilor online, impiedicand dezvoltarea acestei piete. Avand in vedere avantajele acestui tip de pariu este de asteptat cresterea semnificativa al popularitatii pariurilor sportive online.
 
Vezi si: