Pariuri pe baza datelor statistice.

Unul dintre cele mai profitabile dar in aceeasi timp si cele mai necunoscute strategii la pariuri sportive sunt cele care sunt bazate pe modeluri statistice. Cu accesul publicului larg la date statistice din lumea sportului, prin aparitia internetului, a devenit posibil tuturor pariorilor sa efectuaeze pariuri dupa cele mai complicate modeluri statistice. Cu ajutorul datelor statistice putem determina in cel mai corect mod sansele echipelor sau sansele de reusita al unor selectii oferite de case de pariuri sportive.         

Pe aceasta pagina vom prezenta cu ajutorul unui exemplu cum putem efectua pariuri folosind modele statistice si cum putem evalua cotele oferite de bookmakeri. Ca exemplu vom lua partida Unirea Urziceni - Steaua din sezonul 2008-2009 al Ligii 1 si vom folosi datele statistice din acel sezon.
 
In practica.

In sezonul trecut numarul mediu al golurilor marcate in Liga lui Mitica a fost 39 de goluri, deci fiecare echipa a marcat in medie 39 de goluri, factor ce ne arata forta ofensiva in medie al echipelor. Media fortei ofensive al campionatului este de 39 de goluri in timp ce Unirea a marcat in total 51 de goluri, reltia dintre cele doua date 51/39 = 1,30 aratand ca Unirea a marcat cu 30% mai multe goluri decat media campionatului. Deci ca prim pas trebuie sa determinam forta ofenisva al echipei gazde si slabiciunea defensiva al echipei oaspete. Slabicunea defensiva al Stelei poate fi calculata prin relatia dintre numarul golurilor incasate de Steaua / numarul medie al golurilor incasate. Astfel daca media golurilor incasate a fost 39 de goluri, atunci Steaua a incasat doar 27 de goluri, relatia 27/39 = 0,69 aratand ca Steaua a incasat cu aproape 31% mai putine goluri decat media campionatului.    

Desigur in cazul pariurilor care folosesc modele statistice trebuie sa introducem in sistem mai multe parametrii, in cazul nostru vom introduce date despre numarul medie al golurilor marcate de echipele gazde si oaspete: 1,45 si 1,07.  

Pronosticarea rezultatului si al golurilor marcate.

Pentru a pronostica rezultatul final al partidei Unirea Urziceni - Steaua, in primul rand trebuie sa estimam cate goluri va marca cele doua echipe. In aceasta estimare luam in considerare: media golurilor marcate acasa / in deplasare - 1,45 si 1,07 de goluri, forta ofensiva al echipei gazda/oaspete in relatie cu media campionatului - 1,30 (Unirea a marcat cu 30% mai multe goluri decat media campionatului) si 1,12; slabiciunea in defensiva al echipei oaspete/gazda in relatie cu media campionatului - 0,69 si 0,51. Astfel datele statistice ne vor indica ca Unirea in meciul cu Steaua va marca aproximativ: 1,45*1,30*0,69 = 1,30, in timp ce Steaua va marca: 1,07*1,12*0,51 = 0,61. Mai departe pentru a calcula distributia posibilitatilor pentru fiecare gol marcat, vom folosi calculatorul de pe site-ul http://stattrek.com/Tables/poisson.aspx.

La sectiunea "Poisson random variable (x)" pe rand vom introduce numarul golurilor la care dorim sa calculeze sansa de aparitie (de la 0 pana la 5), in timp ce la sectiunea "Average rate of success" trebuie introdus rezultatele estimarilor facute pentru fiecare echipa in parte. (pentru exprimarea numerelor in decimali folositi semnul ".")

In cazul nostru vom ajunge la urmatoarele rezultate:

Echipe Estimari de goluri     0           1         2         3        4          5
Unirea 1,30                     27,2%      35,4     23%    9,9%  3,2       0,8
Steaua 0,61                    54,3%      33,1     10,1%  2%     0.3%   0,03%

Tabelul nostru cu rezultatele posibilitatiilor pornind din sezonul anterior ne arata care este cel mai probabil scor al partidei si care este posibilitatea unor pariuri precum cele de tip total goluri. Probabilitatea unui rezultat poate fi calculata prin inmultirea procentajelor, de exemplu rezultatul de 1-1 are o probabilitate de (0,354*0,331 = 0,11) de 11%.

Prin acest model statistic putem calcula tendinta unor echipe in ceeace priveste golurile marcate si incasate insa nu putem trage concluzii exacte asupra rezultatului final al evenimentului. Pentru modeluri mai complete putem introduce factori precum: circumstantele jocului, evaluatii subiective sau date statistice dupa mai multe sezoane. Pariorii profesionisti folosesc modele de acest gen, de cele mai multe ori reusind sa obtina profituri la care altii doar viseaza.   
 
Vezi si: