Tipuri cote

Cotele sunt numere folosite sa arate cu cat este inmultit miza pariului la o selectie anume. In mod normal o cota mare arata o probabilitate mai mica sa castigam pariul respectiv, in timp ce o cota mica arata o probabilitate mai mare sa castigam. La case de pariuri online gasim trei tipuri de cote: cote zecimale, cote fractionale (numite si cote Britanice) si cote Americane. La cele mai bune bookmakeri avem posibilitatea sa alegem formatul cotelor in care dorim sa vizualizam oferta de pariu.
  •  Cote zecimale - Format European
Acest tip de cota este cel folosit de majoritatea pariorilor din Europa la pariuri sportive online. Cotele zecimale arata cate unitati ofera agentia de pariu pentru o selectie cu o miza de o unitate. Aceste cote zecimale de obicei sunt exprimate in doua sau trei zecimale. Singurele agentii de pariuri sportive care exprima cotele in 3 zecimale sunt Pinnaclesports si 10Bet.

Iata un exemplu pentru acest tip de cota. Punem un pariu cu o miza de 10 RON pe victoria Stelei contra celor de la Dinamo. Pentru aceasta selectie o agentie ne ofera o cota de 2,20. Daca Steaua castiga meciul noi incasam 22 RON si realizam un profit de 12 RON. Si acest exemplu ne arata cat de simplu este sa pariezi cu cote zecimale.

Castig: 10RON * 2,20 = 22RON.
Profit: 22RON - 10RON = 12RON.
  •  Cote fractionale - Format Britanic
Acest tip de cota, foarte populara in Marea Britanie, ne arata cat va fi profitul in cazul in care selectia este castigatoare. Poti sa converti acest tip de cota in format European adunand cota fractionala cu o unitate. Profitul pariului poti calcula usor: inmulteste miza pariului cu cota fractionara.

Exemplu. Punem un pariu cu o miza de 10 RON pe victoria Stelei contra celor de la Dinamo. Pentru aceasta selectie o agentie ne ofera o cota de 6/5. Poti converti aceasta cota in format European: 1 + 6/5 = 11/5 = 2,20.

Castig: 10RON * (1 + 6/5) = 22RON.
Profit: 10RON * 6/5 = 12 RON.
  •  Cote in format American
Daca Britanicii folosesc cotele fractionale, atunci nici americanii nu sau lasat mai prejos si au creat un alt format de cota si mai complicata. In primul rand trebuie sa precizam ca la case de pariuri sportive din America vom gasi doua tipuri de cote in format American: pozitive si negative.

1. Cote pozitive:

Acest tip de cota ne arata cat va fi profitul daca selectia este castigatoare la pariuri sportive. Cota Americana de tip pozitiv poate fi convertita in cota decimala in felul urmator: Cota Americana/100 + 1.

Iata un exemplu. Punem un pariu cu o miza de 10 RON pe victoria Stelei contra celor de la Dinamo. Pentru aceasta selectie o agentie Americana ne ofera o cota de +120.

Castig: 10RON * (1 + 120/100) = 22RON.
Profit: 10RON * 120/100 = 12 RON.

2. Cote negative:

Acest tip de cota ne arata cat de mare trebuie sa fie miza pentru realizarea unui profit de o unitate. Cota Americana de tip negativ poate fie convertita in cota decimala in felul urmator: 100/Cota Americana + 1.

Iata un exemplu. Punem un pariu cu o miza de 10 RON pe victoria Stelei contra celor de la Dinamo. Pentru aceasta selectie o agentie Americana ne ofera o cota de -83.

Castig: 10RON * (1 + 100/83) = 22RON.
Profit: 10RON * 100/83 = 12 RON. 
 
Vezi si: